Hvordan får man sagt til sin medfrivillige, at man synes, at han drikker for meget? Og hvordan får man ens frivillige ledere til at sætte sig ned og snakke om, “hvordan det går”, når de synes, at det er spild af tid? Det diskuterer vi i denne episode af Ingerfairs podcast, som handler om de dilemmaer man møder i dagligdagen rundt omkring i frivilligmiljøerne. Vores monopol består af Troels Broberg Carlander, Julia Bjerre Hunt og Marie Baad Holdt, som kommer med deres bedste råd og vejledning på baggrund af deres erfaringer med at skabe bæredygtige frivilligmiljøer i praksis. I løbet af episoden kommer vi igennem tre hverdagsudfordringer, som vi har fået tilsendt siden sidste Troels og Monopolet podcast.

Podcasten blev optaget på en af sommerens varmeste dage, hvorfor vi var nødsaget til at åbne vores vinduer en smule. Du får derfor også en fornemmelse af byens liv i dagens podcast – det håber vi, er til at leve med.

1) Min frivillig-leder har et usundt forhold til alkohol – hvordan håndterer jeg det?

“Jeg  mener ikke selv, at jeg kan konfrontere ham med det, men oplever samtidig, at det kan skabe dårlig stemning.” Sådan starter Pernille sit dilemma til os. Pernille er ny frivillig i et kulturhus, hvor hun har mødt den her frivillige leder, som har været i kulturhuset i mange år og har et stærkt netværk, men som hun altså oplever har et usundt forhold til alkohol. Derfor søger hun råd til, hvorledes hun skal håndtere denne situation.

2) Vi kan snart ikke løbe hurtigere…

Dagens andet dilemma har vi fået stillet af Hans, som arbejder i en mindre national social organisation med mange frivillige, men med et lille sekretariat. Organisationen kæmper hvert år med at få midlerne til at række, men er samtidig nødsaget til at arbejde hårdt på at skabe nye projekter. Hans og kollegaerne bliver derfor ofte nødt til at arbejde over og han kan se, at flere af hans kollegaer er ved at gå ned med stress. Endeligt, er de bange for at lade alle deres dygtige frivillige i stikken, hvis de ikke gør deres arbejde godt nok.

3) Jeg vil gerne holde ledersamtaler med mine frivillige ledere, men de synes det er spild af tid.

Dagens sidste dilemma kommer fra Sofie, som er spejderleder samt gruppeleder for andre spejderledere. Hun synes, at det kunne være en rigtig god ide for frivilligmiljøet at indføre ledersamtaler, men de frivillige leder er ikke med på ideen – de synes det er spild af tid. Hun søger derfor en måde, hvorpå hun alligevel kan få dem til at snakke om de “svære” ting, de ting der ikke fungerer og give dem mulighed for at blive bedre til det de gør – men hvordan skal hun få dem overbevist?

Vores monopol tager disse spændende hverdagsdilemmaer op til diskussion og finder frem til forskellige, gode løsninger, som du kan høre i dagens podcast.

OBS: Vi har valgt at anonymisere alle personer og organisationer der medvirker.

 

Giv din mening til kende

Vi vil hjertens gerne høre, hvad du synes om podcasten. Kan du bruge den til noget? Har du ideer til emner, formater eller spændende mennesker, vi bare MÅ have i studiet?

Kontakt Maria, hvis du har noget på hjerte.