af Ella Sofie Samberg, 25 år. Sociolog og Næstforkvinde i DFUNK

Jeg havde egentlig skrevet et surt indlæg. Jeg havde skrevet et rigtig surt indlæg om, hvordan vi som unge gang på gang bliver beskyldt for at være egocentriske og ligeglade med alt andet end os selv. Og jeg havde kastet bolden over i det andet hjørne og peget fingre af alt det, som jeg synes, at de ældre gør forkert. Men i virkeligheden duer jeg slet ikke til at være sur og pege fingre. Jeg vil meget hellere løse problematikken. Det handler om bestyrelsesarbejde.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det mange steder kan være svært at få kandidater til at stille op til bestyrelserne. Hvad end det drejer sig om andelsforeningen, fodboldklubben, menighedsrådet eller noget helt fjerde. Bestyrelsesarbejde er i mange tilfælde frivilligt arbejde, og det tager rigtig mange timer dels at forberede sig, møde op og efterfølgende læse referater. Men jeg tror heller ikke, at det er nogen hemmelighed, at mange af os godt kan lide at have medindflydelse og være med til at bestemme. Sagen er nok bare nærmere den, at vi ikke ved, at vi har mulighed for at få medbestemmelse.

 

Vi skal være bedre til vise, hvad vi gør

Når vi i bestyrelserne mangler kandidater – og i nogle tilfælde særligt unge kandidater – så tror jeg simpelthen, at det handler om, at vi er for dårlige til at reklamere for os selv. Vi er alt for dårlige til at skabe opmærksomhed om det arbejde, vi rent faktisk laver og bruger så mange timer på.

Det er ikke mange måneder siden, at jeg var til et møde med én af vores lokale regionsforkvinder, der sagde til mig, at hun ærlig talt ikke vidste, hvad landsbestyrelsen i vores forening lavede. Hun vidste godt, at vi fandtes, men hvad vi lavede, havde hun ingen idé om. Og det er jo lidt skræmmende. Ved jeres forenings medlemmer, hvad I laver? For hvis medlemmerne ikke ved det, hvem skal så vide det? Og hvordan skal I så få dem til at stille op til jeres bestyrelse?

 

Fortæl, hvordan man kan engagere sig

Jeg synes personligt, at bestyrelsesarbejde er noget af det fedeste i hele verden, og jeg ved, at der er mange unge, der har det ligesom mig. Men de dukker ikke bare selv op pludseligt en dag til et møde, hvis I ikke fortæller dem, at mødet er der. Og det er ikke nødvendigvis nok bare at sætte en seddel op. Læser I selv alle sedler, I går forbi?

Der kan være mange forskellige bud på, hvad der virker, alt efter hvilken forening man ønsker bestyrelsesmedlemmer til. Men helt generelt kan det være en god idé at tænke over, hvem man gerne vil have i sin bestyrelse og derefter lægge en plan for, hvordan man får fat i disse personer. En anden idé kan være at holde et informationsmøde, og forberede og fortælle eventuelle kandidater om arbejdet i bestyrelsen. Det kan også være en god idé at prikke folk på skulderen. Hvem ville ikke blive smigret af at få af vide, at man var blevet tænkt på, da der skulle tænkes over mulige bestyrelseskandidater

Der er ikke én måde at gøre det på. Men jeg kan godt afsløre, at det ikke er fordi, vi ikke gider. Det er fordi, I ikke har fortalt os om muligheden. Og hvis I har, og det ikke virkede, så må I sælge den lidt bedre næste gang.