I starten af 2021 indledte vi et samarbejde med Høreforeningen om, hvordan de, gennem frivillighed, kan nå længere ud med deres arbejde og skabe positive forandringer for flere mennesker med høreudfordringer.
Høreforeningen har et særligt fokus på, hvordan de kan styrke deres indsats for mennesker med høreudfordringer i den erhvervsaktive alder og blandt unge (under 30 år).
I Ingerfair lavede vi en forundersøgelse, hvor vi undersøgte, hvordan potentielle frivillige blandt erhvervsaktive og unge (under 30 år) medlemmer kunne engageres. Derudover foretog vi en kortlægning af Høreforeningens eksisterende frivillighed med henblik på at få indblik i gruppernes muligheder og forudsætninger for at ’rumme’ nye typer frivillige.
Forundersøgelsen viste, at mange oplever at stå meget alene med sin høreudfordring på arbejdsmarkedet, og der blev efterspurgt et tilbud målrettet mennesker med høreudfordringer på arbejdsmarkedet.
Det har derfor resulteret i udviklingen af et projekt, hvis formål er at skabe et bedre psykosocialt arbejdsmiljø for mennesker med høreudfordringer. Projektet består dels i en afprøvning af forskellige interventioner på arbejdspladser og dels af en frivilligdreven peer-to-peer indsats.
Udviklingen af interventioner på arbejdspladser sker i samarbejder med mennesker med høreudfodringer, således at redskaberne/tiltagene tager afsæt i deres behov. Udviklingen sker på baggrund af workshops med målgruppen og sparring med virksomheder.
Formålet med at udvikle redskaber og tiltag, der kan implementeres på arbejdspladserne, er at afprøve, hvad der opleves som givende for at skabe et sundt arbejdsmiljø for mennesker med høreudfordringer.
Ligeledes bliver peer-to-peer indsatsen udviklet i samarbejde med mennesker med høreudfordringer, således at de frivillige, der skal drive indsatsen videre, også er med i udviklingen samt, at indsatsen er målrettet målgruppen.
Formålet er at skabe en national indsats, hvor mennesker med høreudfordringer kan dele viden og sparre omkring personlige og arbejdsrelaterede ting med en eller flere ligesindede, således at man føler sig mindre alene med sit hørehandicap.
Målet for projektet er at skabe bedre tilbud for og støtte til personer i den erhvervsaktive alder, så de opnår bedre mental trivsel på arbejdspladsen. Projektet ledes af Høreforeningen, mens Ingerfairs rolle er at rådgive og evaluere projektet. Derudover har vi indgået et samarbejde med Caspergaard, som bidrager med faglig viden omkring høreudfordringer og arbejdsmiljø.