Frem til udgangen af 2024 udarbejder vi, via arbejdet med fem organisationer, praksisnære metoderedskaber til at styrke arbejdsmiljøet i frivillige organisationer.
I foråret 2022 samlede Ingerfair fem mindre frivillige organisationer inden for det sociale og sundhedsmæssige område, som alle delte den ’udfordring’, at ansatte i de fem frivillige organisationer skulle omlægge arbejdet med involvering af frivillige og samtidig skabe en systematik i deres arbejdsmiljø-arbejde.
De fem organisationer er:
- Kirkens Korshær Holstebro-Herning
- Værestedet Paradiset i Lyngby
- Sabaah
- Osteoporoseforeningen
- SUMH (Sammenslutningen af Unge Med Handicap)
Der blev gennemført forundersøgelser i alle fem organisationer (survey og interview med både frivillige, lønnede ledere og medarbejdere), som dannede grundlag for udformningen og projektansøgningen til Velliv Foreningen, som i slutningen af 2022 valgte at takke ja, til at støtte projektet.
”Rolleklarhed og tidspres i NGO’er”
Baseret på forundersøgelsens resultater, så handler projektet om at etablere nye tilgange til de ansattes arbejde med frivillige, og at dette kræver en systematik i arbejdsmiljø-arbejdet, så rolleuklarhed, -konflikter og tidspres blev mindsket/ forebygget.
Projektet er centreret omkring organisationernes arbejde med frivillige og deres arbejdsmiljø-arbejde.
Selve projektet er organiseret i fem individuelle forløb – et forløb i hver organisation – og et fælles forløb hvor alle fem organisationer deltager sammen på en workshoprække i perioden februar 2023 til marts 2024.
Projektets resultater skal formidles som praksisnære redskaber/tilgange og/eller refleksioner til at styrke arbejdsmiljøet, som andre frivillige organisationer kan gøre brug af.
Projektets produkt(er) udvikles i samarbejde med en følgegruppe, som deltager på tre halvdagsworkshop i perioden oktober 2023 til marts 2024. Følgegruppen består af FriSe, Dansk Erhverv, Danske Handicap organisationer og Frivilligrådet samt en række større og mindre frivillige organisationer fra forskellige sektorer.
Deltag i Følgegruppen
Formålet med følgegruppen er at omsætte den viden, der skabes i de fem forløb til et eller flere produkter. Det vil være muligt for følgegruppens medlemmer at kommunikere om redskaberne og være medudviklere af dem, hvis det har interesse.
Projektets produkter lanceres i september 2024, og her er der mulighed for paraply- og brancheorganisationer at deltage med oplæg e.l. hvis dette har interesse.
Det er stadig muligt at blive en del af følgegruppen. Send en mail til Stine Pagter, stine@ingerfair.dk, så tager hun fat i jer i forhold til det videre samarbejde.
Ingerfairs rolle
Ingerfair er projektleder på projektet og ansvarlige for at designe de individuelle og tværgående forløb i samarbejde med organisationerne. Vi bidrager med perspektiver, tilgange og/eller veje at gå i arbejdsmiljø-arbejdet og i arbejdet med frivillige. Organisationerne er selv ansvarlige for de forandringer, der sker igennem projektet.
Ingerfair er ansvarlig for den løbende læring og opsamling af viden i projektet, så det udmønter sig i praksisnære redskaber/tilgange og/eller refleksioner. Dette sker i tæt samråd med projektet evaluator, Pluss.