Frem til udgangen af 2024 udarbejder vi, via arbejdet med fem organisationer, praksisnære metoderedskaber til at styrke arbejdsmiljøet i frivillige organisationer.
I foråret 2022 samlede Ingerfair fem mindre frivillige organisationer inden for det sociale og sundhedsmæssige område, som alle delte den ’udfordring’, at ansatte i de fem frivillige organisationer skulle omlægge arbejdet med involvering af frivillige og samtidig skabe en systematik i deres arbejdsmiljø-arbejde.
De fem organisationer er:
- Kirkens Korshær Holstebro-Herning
- Værestedet Paradiset i Lyngby
- Sabaah
- Osteoporoseforeningen
- SUMH
Der blev gennemført omfattende forundersøgelser i alle fem organisationer (survey og interview med både frivillige, lønnede ledere og medarbejdere), som blev finansieret af Ingerfair.
I forundersøgelserne fremgik, at de udfordringer, de fem organisationer oplevede, krævede at der blev etableret nye tilgange til de ansattes arbejde med frivillige, og at dette krævede en systematik i arbejdsmiljø-arbejdet, så rolleuklarhed, -konflikter og tidspres blev mindsket/blev forebygget.
”Rolleklarhed og tidspres i NGO’er”
På baggrund af forundersøgelserne søgte vi og fik i december 2022 ekstern finansiering hos Velliv Foreningen til videreførelse af projektet; ”Rolleklarhed og tidspres i NGO’er”.
Projektet handler både om at løse og/eller forebygge udfordringer omkring mental sundhed.
Selve projektet er organiseret i fem individuelle forløb – et forløb i hver organisation – og et fælles forløb hvor alle fem organisationer deltager sammen på en workshoprække i perioden februar 2023 til marts 2024.
Projektets resultater skal formidles som praksisnære redskaber/tilgange og/eller refleksioner til at styrke arbejdsmiljøet, som andre frivillige organisationer kan gøre brug af.
Dette produkt(er) udvikles i samarbejde med projektets følgegruppe, som deltager på tre halvdagsworkshop á hver 3timer i perioden oktober 2023 til marts 2024. Følgegruppen består af FriSe, Dansk Erhverv, Danske Handicap organisationer og Frivilligrådet samt en række større og mindre frivillige organisationer fra forskellige sektorer.
Formål med deltagelse i følgegruppe
Formålet med følgegruppen er at omsætte den viden, der skabes de fem forløb til et eller flere produkter. Der vil være mulighed for følgegruppens medlemmer at kommunikere om redskaberne om være medudviklere af dem, hvis det har interesse.
Redskaber/produkter lanceres september 2024, og her er der mulighed for paraply- og brancheorganisationer at deltage med oplæg e.l. hvis dette har interesse.